Increase font-size  Restore font-size  Decrease font-size  Print

 

PERSBERICHT
GOUDEN BOOTSCHAAF

Cmb reikt Gouden Bootschaaf uit aan Ferdinando Sabbatino
Italiaanse vioolbouwer krijgt prijs tijdens concertdag in Puurs

De Italiaanse vioolbouwer Ferdinando Sabbatino uit Onze-Lieve-Vrouw Waver, al zes jaar cursist in het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw (Cmb) in Puurs, krijgt dit jaar de Gouden Bootschaaf. Met de Gouden Bootschaaf wil het Cmb veelbelovend talent in de instrumentenbouw een duwtje in de rug te geven. De prijs wordt uitgereikt tijdens een Cmb-concert op zondag 19 juni in de kerk van Liezele (Purs). Die dag geeft het Cmb drie concerten in de kerk, waarbij professionele muzikanten spelen op instrumenten die de cursisten het afgelopen jaar hebben gemaakt.

replique montre Het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw koppelt via de Gouden Bootschaaf zijn kwaliteitsgarantie aan een bouwer die blijk geeft van een uitzonderlijke vaardigheid en bouwkwaliteit, van een sterke specialisatie en/of van een multidisciplinaire benadering. Daarnaast moet de laureaat de doelstellingen van het Cmb, het verspreiden van de kennis van de instrumentenbouw, mee uitdragen.

De uitreiking van de Gouden Bootschaaf – een klein vingerschaafje dat wordt gebruikt in de instrumentenbouw – vindt plaats tijdens een Cmb-concertdag, op zondag 19 juni in de kerk van Liezele (Puurs). Om 10u30 vindt er daar een viool-, klavecimbel- en gambaconcert plaats waarbij professionele artiesten spelen op de instrumenten die cursisten van het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw het afgelopen schooljaar hebben gebouwd. Gelijkaardige concerten vinden diezelfde dag, en in dezelfde kerk, plaats om 15u (met klassieke gitaren) en om 20u (met steelstring- oftewel pop-, rock-, folk- en jazzgitaren).

Ferdinando Sabbatino (55 jaar), de laureaat van Cmb’s Gouden Bootschaaf 2016, is afkomstig uit het Italiaanse Sorrento (provincie Napels). Hij kwam als twintiger naar ons land en werkt al bijna 30 jaar in de sector van de meubelmakerij en winkelinrichting. In 2010 schreef Ferdinando zich voor het eerst in als cursist bij het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw in Puurs.

De Italiaans-Belgische vioolbouwer ontwikkelde zich daar, bij leraar Marc Seghers, als een productieve cursist met zin voor een goede afwerking en inzicht in de geheimen van de instrumentenbouw. “Ferdinando gaat steevast met een open geest op zoek naar andere bouwtechnieken en nuttige achtergrondinformatie”, zegt zijn leraar Marc Seghers uit Ruisbroek (Puurs) die aan het einde van dit schooljaar met pensioen gaat en het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw dus verlaat na een lange carrière als vioolbouwleraar.

“Ferdinando deelt zijn kennis en ervaringen ook graag en veelvuldig met andere cursisten”, zo gaat Marc Seghers verder. “Hij zoekt constant gelegenheden om oude en nieuwe instrumenten te bekijken in functie van de bouw en de klankvorming ervan.”

De laureaat van de Gouden Bootschaaf 2016 bouwde in zijn Cmb-jaren 1 trapviool, 10 violen, 2 altviolen, 1 contrabas, 1 viola da spalla en 1 dansmeesterviooltje.

Ferdinando Sabbatino is de eerste Italiaan die de Gouden Bootschaaf krijgt en tegelijk de eerste vioolbouwer die de onderscheiding in de wacht sleept. Eerder ging de jaarlijkse instrumentenbouwersprijs van het Cmb al naar twee Fransmannen (Simon Burgun in 2013 en Rémi Petiteau in 2011), twee Nederlanders (Hans van Velzen in 2014 en Bram Peters in 2015) en drie Vlamingen (Staf Geers in 2009, Ralph Bonte in 2010 en Marc De Waey in 2012).

De vzw Centrum voor Muziekinstrumentbouw, gevestigd in Puurs, verspreidt en bevordert al meer dan 30 jaar de kennis over instrumentenbouw in Vlaanderen en omstreken. Het Cmb huisvest en ondersteunt de opleiding muziekinstrumentenbouw van zijn onderwijspartner CVO Rivierenland (Centrum voor Volwassenenonderwijs). Zo’n 250 cursisten uit meer dan 10 verschillende landen volgen er wekelijks les onder leiding van 11 gespecialiseerde leerkrachten.

Terug <<


NL  FR  EN  DE  IT  ES
Laatst aangepast op: 20/07/2017 © Cmb Puurs - Belgium

 
 
Webdesign Dynamic Arts (Gent, Oost-Vlaanderen)