Increase font-size  Restore font-size  Decrease font-size  Print


 DE GOUDEN BOOTSCHAAF*,          
 prijs voor uitmuntend bouwtalent


Deze prijs werd in het leven geroepen om veelbelovend bouwtalent een duw in de rug te geven. Het Cmb koppelt zijn kwaliteitsgarantie aan een bouwer die blijkt geeft van een exceptionele vaardigheid en bouwkwaliteit, van een sterke specialisatie en/of van een multidisciplinaire benadering. Daarnaast moet de laureaat de doelstellingen van het Cmb, het verspreiden van de kennis van de instrumentenbouw, mee uitdragen.
*Bootschaaf, ook wel vingerschaaf genoemd, is een zeer    klein schaafje, typisch voor instrumentenbouw.

 


Gouden Bootschaaf 2018 voor Jos Raets

Na tien jaar als cursist klavierbouw aan het Centrum voor  Muziekinstrumentenbouw(CmB) in Puurs, krijgt Jos Raets dit jaar de Gouden Bootschaaf. De prijs wordt uitgereikt tijdens het CmB concertweekend op zondag 17 juni in de ateliers van het CmB.
Jos Raets (°1948) heeft zich na een succesvolle carrière in de industrie met passie geworpen op muziek en muziekinstrumentenbouw. Hierin kon hij de kennis van ingenieurswetenschappen koppelen aan de te verwerven kundigheid van de ambachtsman. Zijn eerste instrument is een klavecimbel naar de Berlijnse bouwer Michael Mietke anno 1710. Vervolgens bouwde hij een forte piano naar Weens model van Anton Walter anno 1795. Muziekinstrumenten bouwen is voor Jos een combinatie van  bouwen, musiceren en steeds nieuwe ontdekkingen doen. Hij volgt piano bij Anna Ivanova , nam klavecimbel les  bij Dominik Riepe, een vervolmakingsseminar “K?rper und Klavier” bij Henriette Gartner, Jazz en improvisatie aan de Academie te Geel. Om zijn instrumenten de juiste klank en speeltechniek mee te geven bezocht hij vele Meester-bouwers en ging te rade o.a. bij Claude Kelecom, Jan Van den Hemel en Christopher Clarke, van wie hij een uitgebreid bezoek aan zijn atelier kreeg. Hij sprak met de leraars en met vele uitvoerders over de ideale klank en toucher, onder andere met Dominik Riepe, Jos Van Immerseel,  Nicolas Callot, om er enige te noemen. Steeds werd zijn weg duidelijker uitgestippeld en het te bereiken doel aangescherpt. Ook de vergelijking met moderne pianotechniek blijft hem boeien. Hij volgde seminars over fabricage en toepassen van hedendaagse hamerkoppen( vilt),  een cursus afregelen en  intoneren bij Patrick Horn Wegner, Klavierbaumeister, en mocht op bezoek bij de Sauter fabriek in Spaichingen Duitsland.
Na een gesmaakte uiteenzetting over zijn ervaring met de bouw van een Walter pianoforte op de Vereniging van Nederlandse Pianotechnici (VvPN) tweedaagse in april 2017 werd hem gevraagd lid te worden van de vereniging.
Jos blijft zoeken naar het klankideaal van elk historisch instrument waarmee hij in contact komt, en zou graag alle periodes van de klassieke muziek willen benaderen. Daarom heeft hij als volgend instrument gekozen voor een Conrad Graf 1826, replica naar het origineel instrument in het Vleeshuis te Antwerpen. Met dank aan het ter beschikking stellen van de plannen door het Ruckers Genootschap, plan van de hand van Christopher Clarke, waarnaar de replica ten huize Jos Van Immerseel is gebouwd. Mooi vergelijkingsmateriaal toch hier te lande om zijn instrument te kunnen vervolmaken!


 

 


 


Gouden Bootschaaf 2017 voor Johan Sarens

Johan Sarens, al zes jaar cursist in het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw (Cmb) in Puurs, krijgt dit jaar de Gouden Bootschaaf. De prijs wordt uitgereikt tijdens het Cmb-concertweekend op zaterdag 17 en zondag 18 juni in het gemeenschapshuis van Hingene (Bornem).
Johan Sarens (34 jaar) is zowel muzikant als instrumentenbouwer. Zijn vader is gitarist en zijn grootvader was luitbouwer. Zo groeide Johan op in een wereld van muziek, bouwen en construeren. Hij combineerde zijn studie gitaar (jazz en lichte muziek) aan het conservatorium van Brussel met een opleiding gitaarbouw aan het Cmb in Puurs. Omdat hij zowel gitarist als gitaarbouwer is, kan hij het instrument op verschillende vlakken leren kennen. Muzikaal laat hij zich beïnvloeden door diverse stijlen.
Johan bouwde verschillende gitaren, waaronder steelstringgitaren, elektrische gitaren en vandaag vooral klassieke en flamenogitaren, naast enkele meer experimentele instrumenten. Qua design wordt alles weloverwogen, maar het belangrijkste is voor deze jonge bouwer uiteindelijk de klank van het instrument. Johan bouwt zijn gitaren licht en responsief. Ze moeten expressief zijn en muzikanten inspireren.
Via het Cmb raakte de laureaat ook betrokken bij het Europese Leonardo Guitar Research Project van het Cmb, dat onderzoek doet naar het gebruik van niet-tropische houtsoorten in gitaarbouw.
Naast zijn eigen atelierwerk in Antwerpen (www.johansarens.be) geeft Johan gitaarles in de academies van Lier en Berchem.
De jury looft de veelzijdigheid van Johan Sarens wiens werk steeds beter en beter wordt. “Het werk van Johan toont een merkbare evolutie. De nog jonge bouwer heeft bovendien een brede kijk op het hele gamma van gitaren, van zogenaamde solid bodies tot flamencogitaren.”


 

Gouden Bootschaaf 2016 voor Ferdinando Sabbatino
De Italiaanse vioolbouwer Ferdinando Sabbatino uit Onze-Lieve-Vrouw Waver ontvangt dit jaar de Gouden Bootschaaf*.
Ferdinando was gedurende zes jaar Cmb-cursist en bouwde in die periode 10 violen, 1trapviool, 2 altviolen, 2 cello's, 1 contrabas, 1 dansmeesterviooltje en 1 viola da spalla.
Naast deze meer dan behoorlijke productiviteit is ook de kwaliteit noemenswaardig; een voorbeeldige afwerking en ruim inzicht in de opbouw en afstelling van instrumenten. Ferdinando getuigt ook van een open geest en actief onderzoek naar oude en nieuwe instrumenten, naar bouwtechnieken en achtergronden. Zijn spontane bijdrage in het maken van hulpmiddelen voor de Cmb-ateliers en een grote bereidheid om zijn kennis en ervaringen te delen, kon worden gesmaakt.
Ferdinando Sabbatino is de eerste Italiaan die de Gouden Bootschaaf krijgt en tegelijk de eerste vioolbouwer die de onderscheiding in de wacht sleept. Eerder ging de jaarlijkse instrumentenbouwersprijs van het Cmb al naar twee Fransmannen (Simon Burgun in 2013 en Rémi Petiteau in 2011), twee Nederlanders (Hans van Velzen in 2014 en Bram Peters in 2015) en drie Vlamingen (Staf Geers in 2009, Ralph Bonte in 2010 en Marc De Waey in 2012). Zie hieronder.

Uitreiking Gouden Bootschaaf tijdens de Cmb-concertdag in Liezele op Zondag 19 juli 2016.
Persbericht, klik hier


Ferdinando Sabbatino

 


Verzameld werk van Ferdinando Sabbatino


  atelier beelden

 


 

Gouden Bootschaaf 2015 voor Bram Peters

Bram Peters uit Nederland krijgt dit jaar de Gouden Bootschaaf van het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw (Cmb) uit Puurs.
Bram voldoet ruim aan al de gestelde voorwaarden als Gouden Bootschaaf Laureaat  en dit omwille van:
zijn gedrevenheid,  zijn talent om zelfstandig te werken, zijn nooit aflatende nieuwsgierigheid en leergierigheid naar het hoe en waarom (van alles), het openstaan voor alternatieve werkmethodes en oplossingen, zijn bereidheid om platgetreden paden in vraag te stellen en te verlaten, zijn doordachte manier van werken door zich vooraf op allerlei manieren te informeren (ideeën bespreken met verschillende mensen, informatie opzoeken in bib, internet, fora), dit grondig te laten bezinken en te overdenken, een beslissing te nemen en die eerst voor te stellen en te bespreken en dan tot de uitvoering ervan over te gaan, zijn voornemen om na de opleiding aan het Cmb een carrière uit te bouwen als zelfstandig muziekinstrumentenbouwer.

Bram bouwde tijdens zijn opleiding:
- een diskantgamba naar P. Rombouts 1708
- een basgamba model Cheron met een eigenzinnige ‘art deco’ inleg
- een lyra viol met een prachtig gesculpteerd drakenkopje
- een reusachtige violone in D, rug en zijkanten samengesteld uit verschillende strips notelaar.

massa foto's op Bram zijn FB-pagina: www.facebook.com/Peters.Instruments


Zondag 21 juni 2015, bij het opendeurdagconcert van10u30 Lees alles over de opendeurdag

 


Gouden Bootschaaf 2014 voor Hans van Velzen

De prijsuitreiking gebeurt tijdens de Cmb-concertdag in kasteel d'Ursel op zondag 22 juni 2014 voor het concert van 15u.
lees meer over de CONCERTDAG.

Hans van Velzen uit het Nederlandse Tilburg krijgt dit jaar de Gouden Bootschaaf van het
Centrum voor Muziekinstrumentenbouw (Cmb) uit Puurs. Met de Gouden Bootschaaf wil het Cmb
veelbelovend talent in de instrumentenbouw een duwtje in de rug te geven.

Het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw koppelt via de Gouden Bootschaaf zijn kwaliteitsgarantie aan een bouwer die blijk geeft van een uitzonderlijke vaardigheid en bouwkwaliteit, van een sterke specialisatie en/of van een multidisciplinaire benadering. Daarnaast moet de laureaat de doelstellingen van het Cmb, het verspreiden van de kennis van de instrumentenbouw, mee uitdragen.

De laureaat van dit jaar, Hans van Velzen, is een 50-jarige Nederlander uit Tilburg, vader van twee dochters. Beroepshalve maakt hij als 25 jaar lang gereedschappen in en voor een oncologische centrum in zijn woonplaats. Tien jaar geleden ontdekte hij het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw in Puurs waar hij, één dag per week, begon aan een opleiding gitaarbouw.

‘Die opleiding in het Cmb is voor mij begonnen als een rustpunt in mijn drukke workweek maar inmiddels uitgegroeid tot iets was een veel centralere plaats inneemt in mijn leven’, vertelt Hans. ‘Ik beschouw het als een voorrecht om in het Cmb het vak van gitaarbouwer te leren, en om er van vakkundige en motiverende leraren les te krijgen.’ Jacky Walraet (steel-string gitaren) en Walter Verreydt (klassieke gitaren) zijn de Cmb-leermeesters van Hans van Velzen die volgend schooljaar zijn opleiding hoopt af te ronden.

Het Cmb heeft beslist de Gouden Bootschaaf 2014 toe te kennen aan Hans van Velzen, niet alleen omdat hij een zeer gemotiveerde cursist is en al heel wat mooie instrumenten heeft gebouwd, maar ook omdat hij zijn professionele kennis als gereedschappen-maker ten dienste stelt van het Cmb. Zo beschikt het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw dankzij Hans over een heel gamma hulpgereedschappen zoals cirkelsnijders, klem- en reparatiegereedschap en buig-apparaten.

Hans stelt zijn zelf ontworpen apparaten ook beschikbaar voor andere cursisten waardoor hij de Cmb-doelstelling, het verspreiden van de kennis van de instrumentenbouw, mee uitdraagt. De man uit Tilburg heeft zich de voorbije jaren bovendien heel verdienstelijk gemaakt in het onderhoud en de herstelling van het machinepark van het Cmb.

Hans van Velzen is de eerste Nederlander die de Gouden Bootschaaf krijgt. Eerder ging de jaarlijkse instrumentenbouwersprijs van het Cmb al naar twee Fransmannen (Simon Burgun in 2013 en Rémi Petiteau in 2011) en drie Vlamingen: Staf Geers (2009), Ralph Bonte (2010) en Marc De Waey (2012).

Website Hans: www.jamv.nl/


 Gouden Bootschaaf 2013 voor Simon Burgun

Simon Burgun uit Straatsburg (Frankrijk) krijgt de Gouden Bootschaaf 2013 van het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw (Cmb) in Puurs. Met de Gouden Bootschaaf wil het Cmb veelbelovend talent in de instrumentenbouw een duwtje in de rug te geven.

Het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw koppelt via De Gouden Bootschaaf zijn kwaliteitsgarantie aan een bouwer die blijk geeft van een uitzonderlijke vaardigheid en bouwkwaliteit, van een sterke specialisatie en/of van een multidisciplinaire benadering. Daarnaast moet de laureaat de doelstellingen van het Cmb, het verspreiden van de kennis van de instrumentenbouw, mee uitdragen. 

De prijsuitreiking gebeurt tijdens de Cmb-eindejaarsconcerten in het kasteel d’Ursel van Hingene (Bornem) op vrijdagavond 21 juni 2013, om 20u. Er zijn datzelfde weekend ook concerten op zaterdagavond (20u) en zondagvoormiddag (10u30). Telkens spelen professionele muzikanten op instrumenten die gebouwd zijn door Cmb-cursisten. Op zondagnamiddag vindt in de gebouwen van het Cmb in Puurs ook een Open Dag plaats met eenTentoonsteliing, Bar en BBQ. lees meer

Simon Burgun is een Fransman uit Straatsburg die in het schooljaar 2013-2014 (na een nog te volgen module reparatietechnieken) als cursist zal afstuderen aan het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw maar in de verschillende ateliers en bij de verschillende leraars (o.a. klassieke gitaar, steel-string gitaar, luit en gamba) ondertussen al blijk gaf van buitengewone kwaliteiten als instrumentenbouwer. Hij heeft de nodige passie voor instrumentenbouw en toont een zeer grote honger naar kennis hierover. De man spreidt bovendien een zeer grote bereidheid tentoon om zijn opgedane kennis te delen met anderen (waardoor hij ook de Cmb-doelstelling, het verpreiden van de kennis van de instrumentenbouw, mee uitdraagt).

Omdat Simon Burgun, ondanks zijn nog relatief jeugdige leeftijd, al degelijke instrumenten aflevert, wordt hij gezien als een veelbelovend bouwtalent dat een duwtje in de rug verdient. Simon wordt, in zijn werk als instrumentenbouwer, bestempeld als ‘zeer inventief’ en ‘oplossingsgericht’. Het Cmb is dan ook blij dat Simon als laureaat van 2013 de Gouden Bootschaaf kan meenemen naar Frankrijk, om zich als zelfstandig bouwer en hersteller van instrumenten te vestigen.

Simon Burgun is, na Rémi Petiteau in 2011, de tweede Fransman die de jaarlijkse instrumentenbouwersprijs van het Cmb krijgt sinds de Gouten Bootschaaf in 2009 in het leven werd geroepen. Andere laureauten waren Staf Geers (2009), Ralph Bonte (2010) en Marc De Waey (2012).

Bekijk foto's van Simon zijn werk / foto's van afgewerkte instrumenten volgen nog

 De Gouden Bootschaaf 2012 / Marc De Waey

Marc De Waey uit Blankenberge krijgt de Gouden Bootschaaf 2012 van het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw (Cmb).

De prijsuitreiking gebeurt tijdens de Cmb-concertdag in de Jezuïetenkerk in Lier, op zondag 24 juni 2012, om 20u.
Er zijn die dag ook concerten om 11u en om 15u. Telkens spelen professionele muzikanten op instrumenten die gebouwd zijn door Cmb-cursisten. Het volledige programma van de concertdag lees je op deze link

Marc De Waey is de vierde instrumentenbouwer die De Gouden Bootschaaf mag ontvangen. De 47-jarige West-Vlaming is sinds 2002 cursist van het Cmb en bouwde er al 16 instrumenten. Marc wordt niet alleen geprezen voor zijn uitzonderlijke vaardigheid maar ook voor zijn ontwerpen die dikwijls een 'voor het eerst gebouwd model' zijn in het Cmb en daarbuiten.

Marc De Waey
bouwde o.m. een moderne arpeggione, een archtop harpgitaar, enkele tweelinggitaren (waarvan de ene flat- en de andere archtop) en een reeks 'ronde' gitaren met dezelfde contouren maar met andere bebalkings- en snaarbevestigingssystemen. Uit dit soort experimenten, met telkens een verrassend eindresultaat, kan er veel geleerd worden en kunnen nieuwe paden uitgestippeld worden... Innovatie dus. Opvallend is ook dat Marc zijn instrumenten in elke fase, van de opbouw tot aan de klinkende gitaar, steeds perfect zijn afgewerkt.

Marc is ook lesgever gitaarbouw aan SyntraWest Brugge en voldoet daardoor aan een van de belangrijke doelstellingen van het Cmb, namelijk het verspreiden van de kennis over instrumentenbouw.

TENTOONSTELLING en Concert 24 juni, LIER
Marcs creaties worden tentoongesteld tijdens de Cmb-concertdag op zondag 24 juni in de Lierse Jezuïetenkerk. Enkele van zijn instrumenten worden op het avonconcert van 20u bespeeld door Sietse Bouma (Nl). Lees meer
Website Marc De Waey: www.marcguitars.be

Het verzamelde werk van Marc De Waey

<< terug  / ^ top ^De Gouden Bootschaaf 2011 /  Remi Petiteau
Uitreiking Vrijdag 24 juni 2011

Op vrijdag 24 juni wordt in kasteel d’Ursel, Hingene, voor de derde maal de ‘Gouden Bootschaaf’ uitgereikt.
De laureaat van deze prijs werd  Remi Petiteau (FR). Remi is een net afgestudeerd cursist van het Cmb en bleek van in het begin een natuurtalent te zijn. Zijn inzicht, snelheid en motivatie zijn enorm. Op 2,5 jaar doorliep Remi alle modules van tokkelinstrumentenbouw (steel-string, arch-top, klassieke gitaar, luit ) en studeerde af met uitzonderlijk hoge score. Hij gaf blijk van een grote kunde en veelzijdigheid. Vanaf dit jaar zal hij zich vestigen als bouwer in de Auvergne en het Cmb wil hem met deze prijs een duw in de rug geven. Wij hopen dat Remi een waardige ambassadeur van het Cmb in Frankrijk wordt en willen hem aansporen zijn kennis te blijven delen met andere bouwers.
Voor het uitreiken van de prijs werd Odair Assad uitgenodigd, een Braziliaans gitarist van wereldniveau die samen met zijn broer als ‘The Assad Brothers’ op alle grote podia ter wereld speelt.
Website Remi Petiteau: http://www.guitares-to.fr/


panerai replica
  De gitaren van Rémi Petiteau.
  Meer foto's en details op deze link

<< terug  / ^ top ^


De Gouden Bootschaaf 2010 / Ralph Bonte

Op zaterdag 19 juni 2010 werd in kasteel d’Ursel, Hingene, voor de tweede maal de ‘Gouden Bootschaaf’ uitgereikt. Deze prijs werd door het Cmb in het leven geroepen om veelbelovend bouwtalent een duw in de rug te geven. Het Cmb koppelt zijn kwaliteitsgarantie aan een bouwer die blijkt geeft van een exceptionele vaardigheid en bouwkwaliteit, van een sterke specialisatie en/of van een multidisciplinaire benadering. Daarnaast moet de laureaat de doelstellingen van het Cmb, het verspreiden van de kennis van de instrumentenbouw, mee uitdragen.
De laureaat van deze prijs werd  Ralph Bonte.
Ralph is een voormalig cursist van het Cmb. Hij is een uitstekende en veelzijdige bouwer die het volledige spectrum van de steelstring-gitaar beheerst. Daarnaast is hij ook een echte ambassadeur van de werking van het Cmb en zet hij zich actief in voor de doelstellingen ervan. De jury looft ook de manier waarop Ralph zijn kennis met de sector deelt, onder meer via zijn website.
Hieronder enkele foto's van Ralph zijn werk. Zie ook www.arrenbieguitars.be
<< terug  / ^ top ^


De Gouden Bootschaaf 1ste editie, 2009 / Staf Geers

Op zaterdag 20 Juni 2009 werd in het kasteel d'Ursel  voor de eerste keer 'De Gouden Bootschaaf 'uitgereikt.
Met deze prijs wil het Cmb uitzonderlijk bouwtalent in de schijnwerpers zetten.
De eerste laureaat van deze nieuwe prijs werd  STAF GEERS.
Staf wordt geprezen omwille van de afwerking van zijn instrumenten en vooral voor zijn uitzonderlijke creativiteit en het gepassioneerd zoeken naar contouren en vormgeving.  Staf is ook omwille van zijn inzet en openheid een rijke inspiratiebron en voorbeeld voor andere bouwers.
Recensies in > De Standaard / Het Nieuwsblad


Hieronder enkele foto's van Staf Geers zijn werk.


<
< terug  / ^ top ^NL  FR  EN  DE  IT  ES
Laatst aangepast op: 15/06/2018 © Cmb Puurs - Belgium

 
 
Webdesign Dynamic Arts (Gent, Oost-Vlaanderen)