Positionering

Waar positioneren wij ons ?


In Vlaanderen zijn er op dit ogenblik vier complementaire actoren die een opleiding instrumentenbouw geven:


1. Cmb-Puurs en CVO Antwerpen (Centrum voor volwassenenonderwijs, Gemeenschapsonderwijs ) bieden in een hecht samenwerkingsverband, de opleiding Muziekinstrumentenbouw  aan.

De modulaire structuur maakt het mogelijk om per schooljaar een opleiding van 1 dag (6 lestijden) per week te volgen, maar ook om een gepersonaliseerd curriculum samen te stellen van 2 tot 6 lesdagen per week. Niveau van de opleiding: hoger secundair beroeps, volwassenenonderwijs.

Website CVO, instrumentenbouw


2. ILSA-Boom (Provinciaal onderwijs) biedt een opleiding Muziekinstrumentenbouw  aan binnen het leerplichtonderwijs, meer bepaald als beroepsleergangen. De opleiding bestaat uit drie jaar hoger secundair beroepsonderwijs.

Website ILSA


3. Hogeschool, Gent (Conservatorium) biedt een opleiding instrumentenbouw  op academisch niveau aan binnen de BaMa-structuur.

Website Hogeschool Gent, instrumentenbouw


4. SyntraWest, Brugge (Middenstandsopleiding) biedt een initiatiecursus instrumentenbouw/herstelling  van akoestische gitaren.

Website Syntra West


Ook In Wallonië zijn er tal van nieuwe initiatieven ivm instrumentenbouw.


Cmb bekleedt in dit landschap een unieke plaats. Het ondersteunt niet alleen de meest bevolkte opleiding maar ook de meest gevarieerde.

Sinds 1981 staat CVO-Rivierenland, later CVO Antwerpen, in voor de pedagogische en administratieve omkadering en voor de bezoldiging van ondertussen 10 docenten en een administratief medewerker.

Alle leraars zijn specialisten in hun vakgebied (verschillende mensen genoten ooit zelf een opleiding in het Cmb), en hebben naast hun al dan niet deeltijdse lesopdracht een eigen atelier zodat ze constant voeling houden met de praktijk.


Volgende disciplines worden aangeboden: de viool-familie (2 docenten), viola da gamba (1 docent), strijkstokken (1 docent), luit (1 docent), klassieke en historische gitaren (2 docenten), akoestische archtop, steelstring en elektrisch versterkte gitaren (3 docenten), historische klavieren (2 docenten). Deze immense bron van vakmanschap zorgt ervoor dat onze cursisten instrumenten afleveren van een kwaliteit waar alle professionele bezoekers van ons Centrum versteld van staan.


De vzw Cmb vervolledigt dit aanbod met een uitgebreide waaier aan activiteiten. Gastdocenten worden uitgenodigd voor specifieke workshops rond akoestiek en fysica van muziekinstrumenten, houtdeterminatie, lak- en vernistechnieken, bladgoud leggen, zelf vervaardigen van gereedschap, computertekenen, etc.

Topmuzikanten als Sigiswald, Wieland en Bartold Kuijken, Raphaella Smits, Roel Dieltiens, en anderen worden 2 maal per jaar uitgenodigd voor een ‘Rencontre de Maître’, waarbij zij ‘in woord en klank’ de link leggen tussen de muziek , hun instrument en de bouw daarvan.

Zij zijn graag geziene gasten in ons Centrum, en de waardering is wederzijds.


De vzw beheert ook een documentatiecentrum en een winkel, waarin enerzijds allerhande specifieke lutheriegereedschappen worden verkocht, en anderzijds alle onderdelen die nodig zijn om de instrumenten te bouwen die tijdens de opleidingen worden gemaakt.  Bovendien kunnen leden en cursisten er hout kopen voor hun instrumenten.  Er is een aanbod van ondermeer palissander, esdoorn, mahonie, ceder, vuren en notelaar.  Al het hout werd zorgvuldig uitgekozen, op maat verzaagd en jarenlang gedroogd in een magazijn voor het in de winkel terechtkomt.


Natuurlijk zou onze vereniging heel wat kleur verliezen zonder de vele enthousiaste leden die op vrijwillige basis hun steentje bijdragen.


Het Cmb staat voor openheid. Vanuit onze missie werken we actief aan overleg en samenwerking met onze zuster-opleidingen in Boom en Gent. Ook onze banden met het MIM (Muziek Instrumenten Museum Brussel) en het Vleeshuis in Antwerpen worden zorgvuldig onderhouden en aangehaald. Er zijn ook regelmatige contacten met o.a. het Haagse Gemeentemuseum en de vereniging Bouwerscontact in Nederland.